Eric Lookman

Penningmeester

Hebt u dat ook wel eens?

Thuis waren wij vroeger met zeven mensen aan tafel: vijf broers, pa en ma. U zult begrijpen, dat er aan tafel ook wel vaak gepraat werd, al is dat misschien niet zoals het hoort. Als jongste moest ik mij natuurlijk koest houden. Ik was vroeger een slechte eter en at bijna nooit mijn bordje leeg, tot verdriet van mijn moeder. Mijn broer Dick zei eens: ’Ach ma, doe de restjes maar in een grote envelop en stuur het naar de arme kindjes in China!’ Ondanks het slechte eetgedrag en de spanningen daaromheen, ben ik toch een grote jongen geworden, dit om u even gerust te stellen.

Helaas zijn er nog steeds veel restaurants die denken dat hun gasten grote eters zijn. De borden worden vaak zo vol opgediend, dat je eigenlijk niet weet hoe je het allemaal tot je kunt nemen. Nu is het in Amerika al lang gebruik dat je dan een ‘doggy bag’ vraagt. De ober doet de resten daar dan in, je neemt het mee naar huis en warmt het de volgende dag even op. Ook handig als je geen hond hebt. Een goed gebruik, dat navolging in Nederland nog maar weinig geniet. Misschien schamen wij ons er wel voor. Beter zou het nog zijn als het restaurant kleinere maaltijden zou serveren en dat gebeurt al bij de betere, Michelin sterrenrestaurants.

Al vele tientallen jaren groeit de wereldbevolking. Tegelijkertijd neemt de oppervlakte bebouwbare akkers af ten gevolge van de bouw van huizen, gebouwen en wegen. Ook de invloed van het broeikaseffect zorgt voor minder voedsel voor meer mensen. Het is daarom belangrijk om zorgvuldiger met voedsel om te gaan.

In Nederland wordt jaarlijks niet minder dan 500 miljoen kilo aan eetbare etenswaar weggegooid (bron: www.optimalegezondheid.com). Om deze gigantische hoeveelheid terug te dringen zijn enkele eenvoudige voorzorgen te nemen. In de supermarkt: kies bijvoorbeeld vleeswaren met een langere houdbaarheid. Kies een restaurant waar de hoeveelheden aansluiten met je eetlust. Vraag anders een ‘doggy bag’. Bevroren brood blijft prima eetbaar. Haal ’s avonds zoveel brood uit de vriezer als nodig is voor de volgende dag. Mijn dochter werkt in de weekends in een zorgcentrum. Er geldt een regel dat overgebleven brood aan het einde van de dag weggegooid moet worden; om fiscale redenen mag zij het niet meenemen. Ik zou zeggen: overtreedt die regel maar en misschien kunnen we die regel fiscaal ongedaan maken.

Hebt u dat óók wel eens, dat u bij deze dingen stil staat als u de bruine kliko vult?

Eric Lookman