Het eerste jaar van dit college deed de fractie van GroenLinks denken aan het legendarische lied van de onlangs overleden Drs. P, u weet wel dat liedje waarin een echtpaar met vier kinderen in een troika door de Siberische sneeuw rijdt. Ze worden achterna gezeten door een roedel wolven en om die op afstand te houden worden één voor één de kinderen en tot slot ook moeder overboord gegooid.
Wij zagen het college dit jaar koersen naar hun allerbelangrijkste doel: een sluitende begroting zonder ozb verhoging. Belaagd door allerlei kortingen en extra taken uit Den Haag, een economische crisis, ingestorte woningmarkt, grote groepen mensen die voor hun zelfredzaamheid van de gemeente afhankelijk zijn geworden en de, soms conflicterende, wensen van de eigen coalitiefracties.
Onderweg werd van alles uit de troika gegooid om dat doel maar te kunnen bereiken. Met enig genoegen, en zelfs trots, werd er bezuinigd op cultuur en welzijn. Groenbeheer, ook zo’n luxe, was het volgende slachtoffer. Maar ook een speerpunt als het accommodatiebeleid is inmiddels zo uitgekleed dat het eigenlijk inmiddels alleen nog onderwijshuisvesting met een plusje is.
Aan economie en werkgelegenheid werd al niet al te veel aandacht besteed maar gezien de prominente plek in het coalitieakkoord moet de nood in de troika wel erg aan de man zijn geweest want in plaats van het stimuleren van werkgelegenheid werden er vooral banen wegbezuinigd. Behalve op het gemeentehuis dan…
De beleidsprioriteiten uit het coalitieakkoord die het gemakkelijkst prijsgegeven konden worden aan de wolven waren bestuurlijke vernieuwing, wonen met welzijn en zorg en duurzaamheid. Dat had toch eigenlijk al weinig gewicht en zijn bovendien lastig. Dus hop, over de reling, er waren nog wel wat kliekjes oud beleid die opgewarmd konden worden bij aankomst.
En als je zo bezig bent met loslaten, gaat het steeds gemakkelijker. Ook de zwaarste lasten gingen uiteindelijk gemakkelijker dan gedacht: het kostte een jaar en een onderzoek maar dan had je ook wat. De sociaal-culturele voorziening en een manifestatieterrein in Soesterberg werden over de rand geduwd en vrij snel daarna volgde in de slipstream de tunnel bij Station Soest-Zuid.
Het liedje van Drs. P loopt niet goed af, ook de vader haalt het einde niet. Dat wensen wij het college natuurlijk niet toe maar we hebben wel een beetje medelijden gekregen zo langzamerhand want ook al zijn zo’n beetje alle beleidsprioriteiten uit het coalitieakkoord verdwenen, het ultieme doel voor 2016: een sluitende begroting zonder ozb verhoging, is nog niet gehaald. Dat moet frustrerend zijn. En dat is dan ook te zien aan de kadernota voor 2016. Er zit vrijwel niets nieuws in. Het enige dat opvalt is een enorme hoeveelheid geld voor asfalt en een Dag van Soest.
Je kunt toch niet zeggen dat dit nou een positieve uitstraling heeft naar buiten toe zeg maar. Maar GroenLinks is de beroerdste niet en wil het college wel de helpende hand bieden met wat ideeën die geen of weinig geld kosten en de kadernota toch wat kunnen opleuken. Wij gaan er van uit dat het college deze suggesties enthousiast zal omarmen, maar in het onwaarschijnlijke geval dat dat niet gebeurt, komen wij er na het reces graag op terug.
- Als eerste zouden wij graag iets van bestuurlijke vernieuwing willen zien dat daadwerkelijk van buiten naar binnen werkt en niet alleen als bezuiniging moet dienen. Niet ingekaderd in regels en werkvormen maar wel met kansen voor de nieuwe initiatieven die overal in de gemeenten ontstaan. Wij denken dan aan het mogelijk maken van ‘a right to challenge’. Inwoners met goede ideeën kunnen taken van de overheid overnemen, maar met het bijbehorende budget.
- Ga het laaghangend fruit plukken als het gaat om wonen met welzijn en zorg. Maak werk van het faciliteren van generatiewonen en woningdelen van alleenstaanden in de bestaande bebouwing. Kijk naar voorbeelden in den lande en ga de bureaucratie te lijf die dit soort woonvormen vaak onmogelijk maakt.
- De participatiewet is gisteren ingegaan, en er zijn nog nauwelijks of geen participatiebanen. In Soest lijkt er op dit gebied helemaal niets te gebeuren tot nu toe. Grijp de investeringen die gedaan gaan worden voor al het achterstallig onderhoud aan de wegen aan om bij de aanbestedingen te eisen dat er bij die bedrijven een aandeel participatiebanen of werkervaringsplaatsen in het kader van de participatiewet voor mensen met een arbeidsbeperking moet zijn.
Tot slot, hoewel wij wel begrip hebben voor de noodzaak om geld uit te trekken voor wegonderhoud vinden wij de haast wat ongepast. Er is bij de Voorjaarnota ook al geld gevoteerd en het zou de portefeuillehouder sieren om de inhoudelijk invulling van de besteding van deze nieuwe gelden af te laten hangen van de evaluatie van het GVVP zodat de raad er ook nog iets van kan vinden.
En helemaal tot slot, wij zijn verheugd om in de antwoordbrief van het college te lezen dat er, in tegenstelling tot wat er in de kadernota vermeld staat, geen nieuwe bezuinigingen op cultuur en welzijn komen in 2016. Daar houden we u aan!