Het college heeft een nota gemaakt met de kaders voor de begroting 2015 en verder. Op basis van voorlopige ramingen is er op papier een tekort voorzien van 1.4 miljoen euro. De huidige coalitie wil daarom nu al rigoreus bezuinigen op cultuur, welzijn, onderwijs en groen. Tijdens de laatste raadsvergadering van het seizoen spraken alle partijen hun beschouwing over deze voornemens uit. Hieronder leest u die van GroenLinks.
Voorzitter,
Het is bij gelegenheden als deze altijd goed gebruik om te beginnen met iets positiefs.
Toegegeven, het was even zoeken maar zelfs GroenLinks heeft een positief puntje gevonden in deze Kadernota, namelijk het voornemen deze periode niets meer te doen aan het opheffen van wegafsluitingen. Hulde!!
En om toch nog maar heel even positief te blijven willen we ook nog wel vermelden dat ons GroenLinkse hart een sprongetje maakte toen we in de krant mochten lezen dat wethouder Kemmerling het prachtige plan van het Urban Land Institute uit de mottenballen wil halen, om van Vliegbasis Soesterberg een vredespark te maken. In dit verband wijzen wij de wethouder nog graag op een indertijd door de gemeenteraad aangenomen maar tot op dit moment nog niet uitgevoerde motie, die beoogde een wedstrijd uit te schrijven om een Vredeskunstwerk op de basis te realiseren. Met een deel van het extra geld voor recreatie en toerisme moet dat volgens ons gemakkelijk zijn uit te voeren.
Maar na het ‘zoet’ volgt wat ons betreft toch echt het ‘zuur’.
Want deze Kadernota is eigenlijk hetzelfde als het coalitieakkoord maar dan met cijfers erbij. En was het coalitieakkoord met alleen woorden al behoorlijk onrustbarend, met de cijfers erbij wordt helemaal duidelijk uit welke hoek de wind waait de komende jaren. In voorgaande raadsperiodes, onder verschillende coalities, was er toch altijd nog de notie dat de zwakkeren ontzien moesten worden. Maar een dergelijke tekst vinden wij helaas nu niet meer terug. Deze coalitie kiest duidelijk voor ondernemers en mensen met werk. Alle anderen die om velerlei redenen niet in die groep vallen tellen deze raadsperiode niet mee in Soest en Soesterberg.
De bezuinigingsvoorstellen veroorzaken een ongekende afbraak van maatschappelijke voorzieningen in Soest. En dat geldt nog sterker voor Soesterberg. Niet alleen is een nieuwe dorpshuisvoorziening inmiddels voor onbepaalde tijd uitgesteld, met de bezuinigingen op welzijn en cultuur is er de facto gewoon een streep doorgezet. En het erge is dat men daar in Soesterberg niet eens van op kijkt; dat is wat ze al decennia lang gewend zijn geweest. Het ene prachtige luchtkasteel na het andere wordt voor Soesterberg bedacht en uitgedragen, maar ondertussen verdwijnen ook de laatste maatschappelijke voorzieningen uit het dorp.
De Nederlandse gemeenten krijgen de komende jaren heel veel meer te doen op het terrein van zorg voor mensen die om verschillende redenen niet zelfredzaam genoeg zijn. Dat varieert van kinderen met opvoedingsproblemen via mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problemen tot senioren met verschillende zorgbehoeften. Al die mensen zouden, in de filosofie van de beleidsmakers in Den Haag, vooral eerst geholpen moeten worden door mensen in hun naaste omgeving en door de algemene basiswelzijnsvoorzieningen binnen de gemeente.
In Soest hadden we die voorzieningen goed voor elkaar. Onze lokale welzijnsorganisaties De SWOS en BALANS bieden de preventieve zorg die in veel gemeenten nu nog uit de grond gestampt moet worden. Ik noem het seniorenvervoer, de ketenzorg dementie, de mantelzorgondersteuning, het kinder- en jongerenwerk, de zorg voor thuiswonende psychiatrische patiënten en het bureau vrijwilligerswerk. Maar ze doen nog veel meer waarvan we zouden kunnen profiteren als de decentralisaties hun beslag krijgen volgend jaar. Deze organisaties waren zich daarop ook volop aan het voorbereiden. Maar helaas, deze coalitie richt zich vooral op de mensen die welvarend, mondig en gezond zijn. De komende tijd moeten de welzijnsorganisaties hun energie gaan besteden aan het ontslaan van medewerkers; terwijl de personele bezetting al zo krap is.
De coalitie roept dat zij een zachte landing wil bieden aan diegenen die te maken gaan krijgen met de nadelige effecten van de decentralisaties, maar blijft steken in een paar ton voor beleidsadviseurs. Van de bufferreserve van ruim 2 miljoen gaat per saldo maar 2 ton naar het sociaal domein. Daar kun je toch geen zachte landing van maken. De rest wordt besteed aan het ontslaan van mensen.
Er blijft dan naar schatting anderhalf miljoen over, die dan mooi verdeeld kan worden over de bestrating van Winkelcentrum Soest- Zuid en aanvulling van het budget voor de tunnel bij Soest-Zuid.
Oh ja, er gaat ook nog wat af voor ondernemersdingetjes: een avondje netwerken voor maar liefst 10.000 euro; en wat publiciteitsdingetjes in het kader van recreatie en toerisme.
De algemene middelen krijgen, als het tegenzit, een aderlating te verwerken van bijna een miljoen euro omdat er op een onmogelijke plek zo nodig starterswoningen moeten worden gebouwd. De OZB gaat niet omhoog want dat is het belangrijkste politieke doel van bijna alle politieke partijen in deze gemeente. En dat moet dan het ‘toekomstbestendige’ en ‘robuuste’ financiële beleid voor de komende jaren zijn…
GroenLinks stelt andere prioriteiten. Juist voor het welzijn en het verminderen van zorgkosten willen wij de kloof tussen zelfredzamen en niet-zelfredzamen verkleinen. Welzijnsorganisaties zorgen daarbij voor het werven, aansturen en begeleiden van al die vrijwilligers en actieve inwoners die daarvoor nodig zijn.
Volgens GroenLinks is het de keuze van dit college om te bezuinigen en dat is duidelijk niet ónze keuze!
De 1,4 miljoen euro die op papier tekort zou zijn in 2015 zou voor een deel al opgelost kunnen worden door in de begroting de structurele buffers die er nu nog inzitten, bijvoorbeeld bij de Wmo, niet meer mee te begroten. Verder zou GroenLinks vooral willen inzetten op het omlaag brengen van de kosten voor de gemeentelijke accommodaties, door zowel af te stoten als door ze energiezuinig te maken. De investering daarvoor zou uit het jaaroverschot van 2013 gefinancierd kunnen worden. Dit genereert ook werkgelegenheid, toch niet onbelangrijk. En stel dat er dan onverhoopt nog de helft van het tekort over zou blijven: dan is voor GroenLinks zo klaar als een klontje dat een OZB verhoging van, gemiddeld over alle WOZ-waarden berekend, ongeveer anderhalf kratje bier per jaar alleszins gerechtvaardigd is.
Daarmee houden we Soest aantrekkelijk om in te wonen voor iedereen, niet alleen voor de happy few!