(impressie door Ruud van Zomeren)

Een ogenschijnlijk niet al te lange raadsagenda van ‘slechts’ 15 punten. Maar schijn bedriegt, zelfs in de politiek… Een aantal agendapunten leverde namelijk zodanig lange discussies op dat men rond het middernachtelijk uur moest besluiten de vergadering te schorsen en deze een week later voort te zetten. Ik neem u mee langs de highlights. 

Rapport Rekenkamercommissie Sociaal-culturele Voorziening Soesterberg.

De gemeentelijke Rekenkamercommissie (Rkc) heeft op verzoek van de Raad onderzoek gedaan naar de (financiële) haalbaarheid van het nieuwbouwplan voor een Sociaal-culturele Voorziening in Soesterberg, waartoe de Raad eind 2013 had besloten. Dat ‘verzoek’ van de Raad moet wel met een korrel zout worden genomen, want het is een meerderheid in de Raad als het ware in de mond gelegd. Hoe dan ook, GroenLinks had en heeft volstrekt geen behoefte aan dit onderzoek en al helemaal niet aan de uiteindelijke gevolgen ervan, namelijk dat het plan in Soesterberg een nieuw centrum te bouwen als vervanging voor het aloude Dorpshuis, vooralsnog van de baan is; volgens de coalitiepartijen als gevolg van ‘voortschrijdend inzicht’, volgens onze fractie een welbewuste actie om een democratisch genomen besluit terug te draaien! Door een aantal oppositiepartijen, waaronder de PvdA, werden nog wel wat quasi-kritische kanttekeningen gemaakt, maar uiteindelijk ging toch de gehele Raad, met uitzondering van GroenLinks, akkoord met de conclusies uit het Rekenkamerrapport.

Ontwikkeling Evenemententerrein Soesterberg en Sociaal-culturele Voorziening.

En hier kwam dus de aap uit de mouw: het College stelt voor, gezien de ontwikkelingen bij de SWOS, de Drie Eiken, Portaal en Idea en gezien het accommodatiebeleid van de gemeente Soest en het rapport van de Rekenkamercommissie, af te zien van het realiseren en/of aankopen van een pand voor een SCV. Daarnaast stelt het College voor om gebouw De Linde beschikbaar te stellen als locatie voor de activiteiten die door diverse partijen worden georganiseerd. Nu dit er, vanwege het afhaken van o.a. Idea en SWOS, minder zijn lijkt dat op zich haalbaar. Maar hoe zit het dan met de zogenaamde ‘buitenactiviteiten? Daar heeft het College het volgende op gevonden: in het dorpshart van Soesterberg komt een zogenaamd Evenemententerrein. Aan de noordzijde daarvan komt een brink die als ijsbaan kan worden gebruikt. Daaromheen komen woningen, maar geen dorpshuis dus. Voor grotere evenementen is deze opzet te klein, maar die moeten volgens de coalitie dan maar op de openbare weg plaatsvinden… Dit alles heeft in Soesterberg, juist nu er consensus leek te bestaan t.a.v. de vorige plannen, weer flink wat commotie veroorzaakt. De coalitie doet net alsof mensen in Soesterberg het nooit ergens mee eens zijn, volgens GroenLinks heeft de politiek ditmaal toch echt zelf de onrust veroorzaakt! Halfslachtige pogingen van DSN (Democraten Soest Natuurlijk) en BBS (BurgerBelangen Soest en Soesterberg) om uitstel te verkrijgen en nader onderzoek te doen naar draagvlak, stuitten op onwil van het college. Op zich is onze fractie niet tegen uitstel omdat dit de kans zou bieden een alternatief plan van de Soesterbergse Ijsvereniging nader uit te werken. LAS (Lokaal Anders Soest) pleitte voor een correctief referendum in Soesterberg, teneinde op die manier het draagvlak te kunnen meten. Ook dit idee kreeg niet echt een warm onthaal en na ampele discussie, die van tijd tot tijd enigszins het karakter van ‘gehakketak’ begon te krijgen, nam de raad de collegevoorstellen met 25 tegen 3 stemmen aan. Het zal geen verwondering wekken dat één van die tegenstemmen van de GroenLinksfractie afkomstig was! Tenslotte wil ik niet onvermeld laten dat de PvdA tijdens de beraadslagingen aan CDA en D66, die in de vorige raadsperiode eveneens deel uitmaakten van de coalitie, vroeg naar de reden van hun 180-graden-draai in dit dossier, waarbij de woordvoerder zich zelfs waagde aan de term “kiezersbedrog”… Je moet maar durven!

“Subsidie Idea, een open boek”.

Dat is de titel van nóg een Rekenkameronderzoek, en wel naar de doeltreffendheid en doelmatigheid van de gemeentelijke subsidieverlening aan dit cultuurinstituut. De RKC uit forse kritiek op College en Raad, die erop neerkomt dat er sprake is van te weinig visie en sturing. Onze GroenLinksfractie heeft met name moeite met de koppeling door het College van de conclusies en aanbevelingen uit het RKC-rapport met de binnenkort te ontwikkelen Cultuurvisie 2016-2020. Het College vraagt de Raad, vooruitlopend op die Cultuurvisie, namelijk al een aantal beleidskaders vast te stellen.

Verordeningen Participatiewet.

Op grond van deze wet, die per 1 juli van dit jaar moet ingaan en die de huidige Wet Werken naar Vermogen vervangt, moet de gemeente een aantal verordeningen vaststellen ter nadere uitwerking van de wet. Het gaat hier o.a. om een Reïntegratieverordening, waarbij uitkeringsgerechtigden die niet of niet zo snel aan een betaalde baan kunnen komen, een z.g. ‘tegenprestatie’ (naar vermogen) moeten leveren in de vorm bijvoorbeeld van vrijwilligerswerk. GroenLinks pleit in dit verband voor optreden vanuit vertrouwen en niet vanuit wantrouwen en stipuleert nog maar eens dat er in deze regio nu eenmaal onvoldoende betaalde banen zijn om alle werkzoekenden aan het werk te helpen. Een tweede verordening betreft een soort studiefinanciering vanuit de Participatiewet. Het bedrag dat hiervoor gereserveerd is, kent echter een plafond, waardoor volgens een aantal fracties waaronder die van GroenLinks, ongelijkheid kan ontstaan. Na een schorsing kreeg de oppositie het voor elkaar dat wethouder Van der Torre de toezegging deed naar de Raad te zullen komen op het moment dat het plafond in zicht komt, zodat niet het College, maar de Raad kan beslissen of er extra geld moet worden vrijgemaakt.

Voorjaarsnota.

De Voorjaarsnota is een tussentijdse financiële rapportage over het lopende begrotingsjaar. Daarin mag het College weliswaar financiële bijstellingen verwerken, maar die moeten dan wel voldoen aan strenge criteria, de zogenaamde “3 O’s’: Onvoorzien, Onvermijdbaar en Onuitstelbaar. In de voorliggende Voorjaarsnota is echter, zo constateerde onze fractie, een aantal zaken opgenomen, die niet aan deze 3 O’s voldoen en die dus als ‘nieuw beleid’ bestempeld moeten worden. Wij hebben dan ook een amendement ingediend om deze punten uit de Voorjaarsnota te schrappen en door te schuiven naar de begrotingsbehandeling later dit jaar. De volledige tekst van dit amendement is elders op deze website te vinden. Het amendement zorgde voor een levendige discussie, waarbij de meeste partijen zich wel in één of meer punten konden vinden; zelfs de VVD, die toch niet bepaald bekend staat om z’n GroenLinkse sympathieën, was het op een klein onderdeel met ons eens! Omdat er puntsgewijs over het amendement werd gestemd, behaalden de meeste onderdelen helaas geen (of net geen) meerderheid. Alleen het punt “Capaciteit” bij de afdeling Ruimte, dat voor 100.000 euro genoteerd stond, sneuvelde. Een meerderheid in de Raad was het blijkbaar met ons eens dat het niet als ‘onvermijdbaar’ te beschouwen is wanneer reguliere werkzaamheden lijden onder nieuwe projecten; in dat geval is het veel correcter deze uit te stellen tot het officiële moment dat het College nieuw budget kan vragen bij de begrotingsbehandeling. Een bescheiden maar niet minder zoet smakend succes voor de GroenLinksfractie, alleen al vanwege de uitwerking die een en ander vermoedelijk binnen en buiten politiek en gemeentehuis zal hebben…