Het lijkt alweer lang geleden, die raadsvergadering van 18 december jl. maar toch is het

slechts een kwestie van een paar weken…

Een ongeschreven traditie wil dat zo’n laatste raadsvergadering voor het kerstreces nogal eens voor politiek vuurwerk, of op z’n minst gesteggel zorgt. Ditmaal was dat eigenlijk niet het geval. Zou dat iets te maken hebben met het feit dat VVD-voorman Karel van Geet bij ontstentenis van burgemeester Metz, die met hoge koorts te bed lag, deze raadsvergadering mocht voorzitten? Hij beleefde deze avond in elk geval als kersverse nestor van de raad zijn ‘finest hour’. En, eerlijk is eerlijk, hij deed het lang niet slecht…

 

Veel spektakel was er die donderdagavond dus niet te beleven. Een inspreker die z’n nood klaagde over vermeende overlast, veroorzaakt door een sexinrichting aan de Lange Brinkweg, een kwestie die, blijkens recente publicaties in de media, de gemoederen in de buurt nog altijd fors bezighoudt, maar waarvan wij van GroenLinks van oordeel zijn dat er feitelijk niet zoveel aan de hand is. In ieder geval werd door de inspreker niet echt duidelijk gemaakt waar de pijn nu precies zit.

 

Het ‘pièce de résistence’ van die avond, het collegevoorstel om met voorrang groot onderhoud te plegen aan de Wieksloterweg waarvan het wegdek inderdaad in deplorabele toestand verkeert. De Raad zou daarvoor dan wel diep in de buidel moeten tasten, want dit project zou om en nabij 1 miljoen euro moeten kosten en of de Raad dit maar even wilde vrijmaken uit de algemene middelen…

Vanzelfsprekend leverde dat heel wat discussie en vragen op, waarvoor ik u kortheidshalve naar het raadsverslag op www.soest.nl verwijs.

Wij van GroenLinks zijn in elk geval van mening dat het College het probleem, als hiervan al sprake is, te veel benadert vanuit de optiek van de automobilist, terwijl de situatie ter plaatse veel meer gevaar oplevert voor fietsers en voetgangers. De manier waarop de weg voor 1 miljoen verbouwd gaat worden zal daaraan ook niets verbeteren. Volgens de GL-fractie zou een deel van het ‘probleem’ al gemakkelijk zijn op te lossen met waarschuwingsborden en/of het instellen van een maximumsnelheid van 30 km. Behalve van een paar kleine oppositiepartijen kregen wij hiervoor geen steun. Weliswaar vond een aantal grotere partijen, D66 en VVD, het voorstel “enigszins slecht getimed”, mede in het licht van voorgenomen bezuinigingen in het sociaal domein en de cultuursector, maar uiteindelijk ging men toch met het College mee. Tenslotte, de Wieksloot is weliswaar geen doorgaande weg voor autoverkeer, maar is wel een belangrijke fietsroute.Dit is een van de redenen waarom de provincie Utrecht recentelijk heeft aangegeven eventueel de helft van de onkosten – 500.000 euro dus - voor haar rekening te willen nemen, op voorwaarde dat de Raad de bereidheid toont het volledige bedrag te voteren. Kunt u het nog volgen?

Tot besluit werd de Najaarsnota, een momentopname van de gemeentefinanciën, behandeld en goedgekeurd, waarbij een aantal oppositiepartijen, met inbegrip van GroenLinks, een voorbehoud maakte voor wat betreft het onderhoud aan de Wieksloterweg.

Onze fractie legde tot slot nog de vinger op een eigenaardige budgetoverschrijding met een kleine 10.000 euro van de Gemeenteraad zelf. Die overschrijding zou zijn terug tevoeren op z.g. “onvoorziene onkosten” samenhangend met het afscheid van de oude en de installatie van de nieuwe Gemeenteraad en de vorming van een nieuw College…