(impressie door Ruud van Zomeren)
Dit was de laatste raadsvergadering vóór het lange zomerreces. Traditiegetrouw levert zo’n vergadering nog wel eens politiek vuurwerk op, maar ditmaal viel er eigenlijk geen onvertogen woord…
(impressie door Ruud van Zomeren)
Dit was de laatste raadsvergadering vóór het lange zomerreces. Traditiegetrouw levert zo’n vergadering nog wel eens politiek vuurwerk op, maar ditmaal viel er eigenlijk geen onvertogen woord…
Om te beginnen was daar het ingelaste agendapunt 2, de benoeming van een nieuwe wethouder ter vervanging van Yvonne Kemmerling, die het inmiddels hogerop zoekt in onze buurgemeente Amersfoort.
De nieuwkomer, Marcel Adriani uit Bussum, is evenals Yvonne Kemmerling van D66- huize en werd dan ook door D66-voorman Rolf-Jan Sielke als eerste officieel welkom geheten. Na de nodige plichtplegingen viel de stemming uit ten gunste van de heer Adriani met 23 stemmen voor en 1 blanco (een aantal raadsleden was verlaat of verhinderd). Na de beëdiging – de heer Adriani zal op 28 juli aanstaande in dienst treden – kregen we de kwestie van de dispensatie van de verhuisplicht; dhr. Adriani woont immers op dit moment in Bussum en zal volgens de Gemeentewet naar Soest moeten verhuizen. Hij vraagt hier echter vooralsnog ontheffing voor. Die werd hem door de Raad verleend, met de PvdA tegen en een aantekening van GroenLinks dat dit wat ons betreft eenmalig is.
MONDELINGE VRAGEN
De Partij van de Arbeid stelde mondelinge vragen over de gang van zaken rond de renovatie van de flatwoningen in de wijken Smitsveen en de Eng. Bewoners daar zijn hierover zeer ontevreden; er heersen ontoelaatbare en soms zelfs ronduit onveilige toestanden op de bouwplaatsen. Pas na een tumultueuze bewonersbijeenkomst, georganiseerd door de PvdA, is de gemeente in actie gekomen en heeft de bouw voor een aantal dagen stilgelegd, teneinde nader onderzoek te verrichten. De PvdA verwijt de gemeente niet-adequaat te zijn opgetreden en laksheid. Een aantal fracties in de Raad, waaronder die van GroenLinks, is het daar in grote lijnen wel mee eens. Het College, i.c. wethouder Pijnenborg, zei blij te zijn met de ‘klokkenluidersrol’ van de PvdA. Tot voor kort was de gemeente niet op de hoogte van de situatie en had ook niet eerder signalen vanuit de wijken ontvangen. Weliswaar ligt de eerste verantwoordelijkheid voor een goed verlopende renovatie bij de verhuurder, woningcorporatie Portaal, maar de gemeente moet toezicht houden op correcte naleving van bouwvoorschriften en de voorwaarden in de verleende bouwvergunning. Een deel van de Raad vraagt het College met Portaal om tafel te gaan om dit project te evalueren en verwacht hiervan een verslag.
BESTEMMINGSPLAN STARINGLAAN
Aan het eindeloze gedoe rond het voormalige korfbalveldje aan de Staringlaan, waarop 23 (starters)woningen zouden moeten verrijzen, lijkt voorlopig een eind te zijn gekomen. De Raad besloot met overgrote meerderheid – slechts Gemeentebelangen Groen Soest en GroenLinks stemden tegen – dat het terrein, nadat de archeologische vondsten uit de Middensteentijd zijn veilig gesteld, bebouwd mag worden.
VERGADERSTRUCTUUR
Volgens een meerderheid in de Raad wordt het weer eens tijd om de wijze van vergaderen te veranderen… Onze fractie vond het voorliggende voorstel overwegend een kwestie van ‘oude wijn in nieuwe zakken’. Wij hebben een aantal amendementen ingediend, om met name de plaats en de functie van het Presidium wat duidelijker te krijgen, zodat hierover minder misverstanden zouden ontstaan. Deze voorstellen waren evenwel kansloos. Uiteindelijk heeft onze fractie op onderdelen tegen dit ‘vernieuwingsvoorstel’ gestemd, maar de voorstemmers waren veruit in de meerderheid…
ALGEMENE BESCHOUWINGEN OP DE KADERNOTA
Behandelden wij in de vorige raadsvergadering de Voorjaarsnota, een momentopname van de staat der gemeentelijke financiën, ditmaal was de Kadernota aan de orde. Deze biedt een toekomstperspectief op diezelfde gemeentelijke financiën en vormt als zodanig het ‘opstapje’ naar de Meerjarenbegroting, die in november zal worden besproken. Een noviteit ditmaal vormden de algemene beschouwingen, die voorafgaand aan de eigenlijke behandeling van de Kadernota zijn uitgesproken door alle fractievoorzitters; een op een enkele uitzondering na behoorlijk saaie, voorspelbare en slaapverwekkende gebeurtenis. In ronkende bewoordingen en in alle toonaarden staken de coalitiepartners de loftrompet over de dadendrang en koersvastheid van het College, met als vast ingrediënt de mantra van de wenselijkheid te komen tot een sluitende begroting.
Bij de meeste oppositiepartijen was het al niet veel beter; veel positieve feedback en schouderklopjes en weinig kritische kanttekeningen. Het betoog van de PvdA begon hoopgevend. Fractievoorzitter Osman Suna kraakte het coalitieakkoord, dat de mond vol heeft over bestuurlijke vernieuwing, maar volgens hem is hij nog nooit zoveel ‘boze burgers’ tegengekomen als het afgelopen jaar. Verder vroeg hij zich af hoe de bezuinigingen op groenonderhoud, cultuur-, sport- en welzijnsvoorzieningen te rijmen zijn met het enorme bedrag, maar liefst 3 miljoen, dat voor achterstallig wegenonderhoud is bestemd. De PvdA diende dan ook een amendement in om dit wegenonderhoud uit te stellen tot na de evaluatie van het Gemeentelijk Verkeers- en vervoerplan (GVVP), een amendement dat GroenLinks van harte steunde. Iets minder vertrouwenwekkend tenslotte was de lichtelijk halfslachtige opstelling van de sociaaldemocraten ten aanzien van de stationsontwikkeling in Soest-Zuid, waarbij men ondertunneling nog altijd als een reële optie lijkt te beschouwen…
In haar bijdrage aan de algemene beschouwingen hekelde GroenLinks fractievoorzitter Rosan Coppes op geheel eigen wijze het collegebeleid, waarbij heel veel zaken die voor inwoners van Soest en Soesterberg van groot belang zijn, zoals cultuur, sport, welzijn en ga zo maar door, ‘over de rand’ worden gegooid. Zij vergeleek een en ander met de situatie in de trojka uit het bekende liedje “Dodenrit” van de onlangs overleden zanger/tekstdichter Heinz Poltzer, alias Drs. P. Wie Rosans bijdrage in z’n geheel wil lezen kan elders op deze site terecht voor de volledige tekst.
De behandeling van de Kadernota zelf leverde nauwelijks nieuws op. Bij het hoofdstuk ‘Verkeer en Vervoer’ bepleitte GroenLinks meer aandacht en dus geld voor onderhoud aan fietsroutes, immers bij 70 procent van alle verkeersongevallen zijn fietsers betrokken. Ook om die reden zouden we moeten wachten tot na de evaluatie van het GVVP. Uiteindelijk is de Kadernota met een forse meerderheid aangenomen, maar het zal geen verbazing wekken dat GroenLinks heeft tegengestemd!