Een wat matte, weinig inspirerende raadsvergadering.

Twee onderwerpen waren toch wel interessant; die zal ik kort uiteenzetten:

INTEGRAAL ACCOMMODATIEBELEID

De gemeente heeft een kleine tachtig accommodaties in bezit, d.w.z. gebouwen en terreinen waarvan Soest de eigenaar is. Daarbij moet je denken aan schoolgebouwen, sport- en cultuuraccommodaties, onderkomens van welzijnsinstellingen enzovoort.Tijdens de z.g. ‘Kerntakendiscussie’ van enige tijd geleden is breed vastgesteld dat exploitatie en onderhoud van vastgoed eigenlijk geen gemeentelijke taak is, behalve voor die zaken, die wettelijk zijn aangezen, zoals schoolgebouwen en accommodaties voor bewegingsonderwijs.

Ruim een jaar geleden is in een Rondebijeenkomst een conceptplan Integraal Accommodatiebeleid aan de orde geweest, met een viertal alternatieven, om de bemoeienis van de gemeentelijke overheid met exploitatie en onderhoud van gebouwen en terreinen te verminderen, zonder dat het voorzieningenniveau geschaad zou worden.

Het nieuw aangetreden College echter zet de zaak nu, zo lijkt het, weer op z’n kop.

Het heeft er namelijk sterk de schijn van dat het College alle gemeentelijke accommodaties op termijn wil afstoten, behalve die waarvoor de gemeente wettelijke verantwoordelijkheid draagt.

Dit bracht GroenLinks raadslid Monica Falck tot onderstaande bijdrage tijdens de behandeling van dit agendapunt:

“Voorzitter,

De afslag die dit college heeft genomen stemt de GroenLinks fractie triest. Het afstoten van al het gemeentelijk vastgoed lijkt wederom een zuiver boekhoudkundig verhaal.

Wij hebben hierover uiteraard in de ronde de nodige vragen gesteld; wat is het effect van dit beleid op onze sportverenigingen? Zij zijn nog volop bezig de opgelegde bezuiniging te realiseren. En hoe kunnen kleine verenigingen omgaan met deze zich terugtrekkende overheid? Verwacht men werkelijk dat zij beheer taken kunnen overnemen?

Er werd ons te kennen gegeven dat het niet zo'n vaart zal lopen, het is een plan voor de lange termijn. Onze vraag is nu, waarom zouden we dit plan dan nu, en voor lange termijn moeten vaststellen? In het plan staat: "De ontwikkelingen in het sociale domein zijn een majeur traject, waarvan de consequenties voor vastgoed op dit moment nog niet duidelijk zijn. Waarom dan niet afwachten hoe de Soester sociale infrastructuur zich staande houdt in de komende transitie jaren? Zodat we kunnen handelen naar bevind van zaken, maatwerk leveren, en dan wel te verstaan een menselijke maat, geen boekhoudkundige.

Speciale aandacht vragen wij voor de mensen in Soesterberg. Zij verwachten een sociaal culturele voorziening, en nu gaat dit college de poten onder het plan vandaan zagen voor de eerste paal zelfs maar geslagen is.

Voorzitter, het zal u niet verbazen dat de fractie van GroenLinks niet kan instemmen met dit integraal accommodatiebeleid.”

Gelukkig was GroenLinks niet de enige, ook andere fracties – helaas wel allemaal uit de oppositiegelederen – deelden in grote lijnen onze zorgen.

In haar antwoord stelde verantwoordelijk wethouder Van Berkel dat er absoluut geen sprake is van ‘kille bezuinigingen’. Volgens haar doet het College niet veel anders dan destijds in de Kerntakendiscussie is afgesproken.

Uitzondering op het accommodatiebeleid is volgens Van Berkel de voorgenomen bouw van een sociaal-culturele voorziening in Soesterberg; die moet er zeker komen, al is het volgens haar de vraag of de gemeente die dan moet gaan exploiteren.

 

SOCIAAL-CULTURELE VOORZIENING SOESTERBERG

Tijdens het Vragenkwartier pleitte de fractie van Lokaal Anders Soest (LAS) er in een motie voor het voorgenomen Rekenkameronderzoek naar de soliditeit en haalbaarheid van de plannen op dit punt stop te zetten.

De motie ondervond nauwelijks draagvlak in de Raad, hetgeen LAS ertoe bracht haar in te trekken.

In een reactie vanuit het College wekte zowel wethouder Pijnenborg als haar collega Van Berkel de stellige indruk dat B&W nog steeds voornemens is het alternatieve dorpshuis in Soesterberg te gaan realiseren.

Wie schetst dan ook de verbazing van de GroenLinksfractie toen wij des anderen daags in AD/Amersfoortse Courant heel andere geluiden van wethouder Pijnenborg moesten lezen…

Teneinde te trachten licht in de duisternis te brengen en duidelijkheid te scheppen voor de betrokkenen in Soesterberg, heeft GroenLinks schriftelijke vragen ingediend. Deze vindt u elders op deze website.