(impressie door Ruud van Zomeren)
Met het zomerreces in zicht moest in korte tijd nog een aantal belangrijke zaken worden afgehandeld, vandaar dat er in juni 3 in plaats van 2 raadsvergaderingen waren gepland.

EVALUATIE LANDSCHAPS ONTWIKKELINGS PLAN (LOP) EEMLAND 2005-2015

Voor wat betreft het Soester buitengebied heeft het College een evaluatienota opgesteld. Hierin zou een antwoord moeten liggen op de vraag of het LOP in de afgelopen 10 jaar een bijdrage heeft geleverd aan de (landschappelijke) kwaliteit van dit buitengebied. Volgens het College kan op basis van deze evaluatie nieuw landschapsbeleid ontwikkeld worden.

De GroenLinks fractie is evenwel teleurgesteld over de weinig kritische evaluatie en het daaruit voortvloeiende lage ambitieniveau van deze nota.

Verantwoordelijk wethouder Janne Pijnenborg kwalificeert onze kritiek overigens als “heel interessant, want dat zijn momenten dat wij veel kunnen leren”. Zij vindt het waardevol te weten hoe GroenLinks naar deze materie kijkt en nodigt ons dan ook uit voor een gesprek ter voorbereiding van een nog in het najaar te schrijven startnotitie, waarin veel zaken die in de kritiek zijn verwoord alsnog geregeld zullen worden. Onze fractie gaat uiteraard graag in op deze uitnodiging.

 

KADERNOTA 2017

De Kadernota vormt als het ware de ‘opstap’ naar de begroting voor het komend jaar.

In de Kadernota – het woord zegt het feitelijk al – legt de Raad de beleidskaders voor de volgende begrotingsperiode vast. De vaststelling van de Kadernota is dus een belangrijk moment in de jaarlijkse politieke cyclus.
Tijdens de behandeling op 22 juni spraken alle fractievoorzitters hun algemene beschouwingen uit. Die van GroenLinks fractievoorzitter Rosan Coppes luidde, kort samengevat:
“Ik kan gemakkelijk kort zijn want deze kadernota nodigt nou niet bepaald uit tot het houden van lange verhalen. Er staat eigenlijk niet zoveel in. Voor het eerst in jaren hoeft
er gelukkig niet te worden bezuinigd, en de uitgestelde bezuiniging op groenonderhoud waarvan 7 mensen met een arbeidsbeperking de dupe zouden zijn, wordt niet meer doorgevoerd. Dat is mooi, laten we dat vooral ook zo houden!

Er is in de Kadernota eigenlijk maar één belangrijk onderwerp voor 2017: en dat is de grote investering in het wegonderhoud. Het college stelt voor om daar fors geld voor uit te trekken en dat is op zich zeer te prijzen. Echter, het zal u niet verbazen dat de fractie van GroenLinks vindt dat áls er dan een soort ‘deltaplan’ wegonderhoud op stapel staat, het er nu ook van moet komen dat we daarin substantieel aandacht aan het onderhoud van fietspaden in onze gemeente gaan geven.

Wij zijn blij dat we met ons herhaalde verzoek hiertoe de afgelopen tijd bij andere partijen bondgenoten lijken te vinden. Zij stelden vragen over gevaarlijke situaties door verkeerde of verouderde infrastructuur voor fietsers, namelijk de biggenruggen in de Van Weedestraat en de wortelopdruk onder de fietspaden langs de Koningweg. Wij kunnen dit rijtje gemakkelijk aanvullen met andere plekken in de hoofdfietsroute die er belabberd aan toe zijn: bijvoorbeeld het fietspad langs de Nieuweweg en de Middelwijkstraat en het fietspad door de Lange Duinen tussen de Zoom en de Beaufortlaan.

Volgens onderzoek van Rijkswaterstaat en het Fietsberaad blijkt dat de meerderheid van de verkeersslachtoffers met letsel in ons land fietsers betreft; en dat de helft van de eenzijdige en daarmee een derde van alle fietsongevallen wordt veroorzaakt door manco’s in de infrastructuur. Alleen al daarom zou het goed zijn om een toereikend deel van het extra geld dat wordt uitgetrokken voor wegonderhoud met voorrang te besteden aan het onderhoud van fietspaden en het oplossen van gevaarlijke situaties.

Daartoe dienen wij dan ook een motie in.”
Die motie, mede ingediend door Gemeentebelangen Groen Soest (GGS) en Democraten Soest Natuurlijk (DSN), werd overigens later weer ingetrokken, althans ‘op de plank gelegd’ omdat het College aangaf goed ‘in beeld’ te hebben waar zich de knelpunten in het onderhoud bevinden en dat het daarop tijdens een themabijeenkomst in september over verkeersbeleid nader zal terugkomen. Bovendien leek de motie op dit moment vrijwel kansloos.

Vanzelfsprekend hebben ook andere partijen moties ingediend. GroenLinks heeft de volgende gesteund:
- Een motie van Soest2002 om de mogelijkheid van een zogenaamde ‘blijverslening’, bedoeld voor ouderen die hun koopwoning willen aanpassen op lichamelijke beperkingen zodat men er langer in kan blijven wonen, te onderzoeken;
- Een motie, eveneens van Soest2002, tot steun aan de inspanningen van de burgemeester, verantwoordelijk voor Openbare orde en Veiligheid, het politiebureau op het Dalplein voor Soest te behouden, welke motie raadsbreed is aangenomen en door          burgemeester Metz als “steun in de rug” werd ervaren;
- Een motie van Lokaal Anders Soest (LAS) om de evaluatie van het armoedebeleid uit te breiden met de voorbereiding van een ‘Deltaplan Armoedebestrijding’, met name gericht op kinderen. Deze motie steunden wij niet alleen, wij hebben haar ook mede ingediend, samen met de PvdA.
 -   Een motie, eveneens van LAS, waarin het College wordt gevraagd meer duidelijkheid te verschaffen omtrent de voornemens dit jaar nog een ‘Dag van Soest’ te organiseren, naar analogie van de ‘Dag van de Democratie’.

 

INITIATIEFVOORSTEL REGENBOOGVLAG

Met mede-inbreng van GroenLinks diende Democraten Soest Natuurlijk (DSN) een initiatiefvoorstel in om op 12 oktober, ‘Coming-out Day’ op het Gemeentehuis de ‘Regenboogvlag’, symbool van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT), te hijsen, teneinde tot uitdrukking te brengen dat deze groepen zich in Soest veilig, geaccepteerd en niet gediscrimineerd mogen voelen.

Dit voorstel ontlokte in de Raad een levendige discussie, waarbij vrijwel alle fracties hun sympathie ervoor uitspraken, maar waarbij de meerderheid van mening was dat alleen het hijsen van een vlag te veel naar ‘symboolpolitiek’ zou neigen. Volgens velen is er meer nodig om ongelijke behandeling en discriminatie te bestrijden.

Daarom hebben de indieners het voorstel aldus gewijzigd:
- Verkenning naar de mogelijkheid en noodzaak van gemeentelijk LHBT-beleid Dat een aanvulling vormt op reeds bestaande programma's,
- organiseren van een speciale ‘samenlevingsavond’ met brede vertegenwoordigingen uit de Soester samenleving om te bezien welke problemen er op dit punt in Soest spelen en
- het instellen van een speciale raadswerkgroep, die de mogelijkheden en wenselijkheid van gemeentelijk LHBT-beleid nader moet onderzoeken.

Het uiteindelijke voorstel werd, naast de oorspronkelijke indieners DSN en GL, tevens ingediend door Burgerbelangen Soest/Soesterberg en D66, en met slechts de stemmen van CU/SGP en VVD tegen aangenomen.

Met de laatste hamerslag op donderdag 30 juni begon voor de 29 raadsleden en hun assistenten het zomerreces. In elk geval weet ik dat dit reces voor onze Rosan en Monica bijzonder welkom is, want zij hebben er dit bestuurlijk seizoen weer heel wat ‘vlieguren’ op zitten!

Tot in september even geen politiek nieuws dus, tenzij er zich iets heel bijzonders of ernstigs voordoet natuurlijk…