Hoe wil jij er in 2030 bij zitten (met je (klein)kinderen)?
Hoe verwarm je je huis? Waar komt de stroom voor al je apparaten vandaan? Hoe vervuild is je omgeving?
Hoe wil jij er in 2030 bij zitten (met je (klein)kinderen)?
Hoe verwarm je je huis? Waar komt de stroom voor al je apparaten vandaan? Hoe vervuild is je omgeving?
Een gezonde en schone toekomst maken gemeente, inwoners en ondernemers gezamenlijk, bij uitstek met een concrete lokale aanpak. Om onze omgeving in Soest en Soesterberg aantrekkelijk te houden en ter bevordering van ons toekomstig leefplezier zet GroenLinks in op twee sporen: schonere energie en een schoner milieu.
Ten eerste wil GroenLinks vaart maken met energiebesparing, duurzaam bouwen (gasloos en nul-op-de-meter) en groene energiewinning. De gemeente gaat hierin het voortouw nemen, in samenspraak met inwoners en ondernemers, niet als top down overheidsproject. Om energiegebruik te beperken wordt geïnvesteerd in voorzieningen zoals led-verlichting, isolatie en warmtepompen en worden bespaartips op maat aangeboden. Ook worden de wettelijke middelen om het energiegebruik van middelgrote en grote verbruikers naar beneden te brengen toegepast (in de gemeente Den Bosch is daar al goede ervaring mee opgedaan). Aan bouwactiviteiten worden de hoogste duurzaamheidseisen gesteld, zowel aan het bouwproces, om overlast te minimaliseren, als aan de gebouwen zelf, zodat de energielasten laag kunnen blijven. Een daadkrachtige investering wordt gedaan in het opwekken van schone en herwinbare energie, onder andere geholpen met een snelle vergunningverlening. De realisatie van zonnepanelen (op grote schaal bijvoorbeeld op garages, scholen en bedrijven), warmtelevering en windmolens op geschikte locaties wordt gestimuleerd bij zowel bedrijven als particulieren.
Ten tweede wil GroenLinks de verontreiniging van bodem, lucht en water actief tegen gaan. Het veroorzaken van (industrieel) afval, de uitstoot van belastende stoffen (zoals fijnstof, ammoniak, bestrijdingsmiddelen of overstort van riolen) en geluidsoverlast wordt bij de bron aangepakt, met als uitgangspunt dat de vervuiler betaalt. Milieuregels en –vergunningen worden daarop aangescherpt. De binnenkort in werking tredende Omgevingswet is wat GroenLinks betreft niet bedoeld om milieuregels te versoepelen. Waar nodig wordt samenwerking gezocht met buurgemeenten en andere overheden, zoals in het streven naar een lagere maximum snelheid op de A28 bij Soesterberg. Ter vergroting van het bewustzijn op beide sporen vindt GroenLinks het belangrijk dat aan alle inwoners van Soest en Soesterberg educatie over natuur, milieu, energie, gezondheid en dierenwelzijn wordt aangeboden door de lokale aanbieders op dat gebied.