In de raad van 6 november is over de meerjaren begroting van Soest gestemd. De fractie van GroenLinks heeft tegen deze begroting gestemd vanwege de volgende voor ons essentiële punten. De behandeling van de begroting in het najaar is in Soest tot nog toe meestal een belangrijk moment geweest. Als organisaties of belanghebbenden was dat het moment om naar het gemeentehuis te komen en voor je zaak te pleiten. Voor oppositiepartijen bood het de gelegenheid nog iets te kunnen veranderen in de voorstellen vanuit het college. Dit jaar, is dat anders gegaan. De feitelijk begrotingsbehandeling heeft eigenlijk al in juni plaatsgevonden. Toen kwam er een Kadernota die, anders dan andere jaren, zonder inbreng van de raad vooraf door middel van een Kaderbrief is opgesteld. De Kadernota was al zo gedetailleerd ingevuld dat de uiteindelijke begroting geen nieuws meer bevat.
GroenLinks betreurt deze gang van zaken om de volgende redenen:
- Ten eerste is door die gedetailleerde besluitvorming in het voorjaar gewerkt met de financiële gegevens van dat moment, uit de aard der zaak gebaseerd op ramingen en talloze onzekerheden. Maar ernstiger is dat aan deze cijfers meteen bezuinigingen zijn verbonden, en ook al gedetailleerd ingevuld. Met als adagium dat ‘het nou eenmaal zou moeten’ zijn draconische bezuinigingen op cultuur, welzijn en onderwijs vastgesteld. En nu, zoals ieder jaar, blijkt dat de soep niet zo heet gegeten wordt als opgediend in het najaar en de financiële situatie in het najaar, zoals ieder jaar, gunstiger blijkt te zijn dan in het voorjaar zitten we vast aan een bezuiniging van 25% van het cultuurbudget en gaan activiteiten en arbeidsplaatsen verloren bij de welzijnsorganisaties die we de komende jaren nou juist zo hard nodig zullen hebben. GroenLinks vind dit onverantwoord.
- Ten tweede, de grote woorden in de teksten van het coalitieakkoord via de kadernota naar deze begroting over ‘burgerparticipatie’ en samenwerking blijken door deze werkwijze eens te meer lege begrippen. Door in de kadernota de omvang en invulling van de bezuinigingen al vast te leggen is er geen enkele ruimte voor inbreng vanuit het veld, laat staan van de inwoners die het gaat treffen. De inbreng van het Cultuurplatform is illustratief, zij zijn in feite gewoon ‘te laat’. Het ligt allemaal al vast. Geen beleid, geen visie, geen inspraak, gewoon schrappen. GroenLinks betreurt het dat er geen antwoord is gegeven op onze vraag over de invulling van de bezuinigingen. Het kan niet waar zijn dat de wethouder in november nog niet weet waar in januari de bezuinigingen bij bijvoorbeeld Balans, Swos en Welzin geeffectueerd zullen worden.
- Tot slot, roepen wij het college op om nieuwe vormen van samenwerking met en tussen inwoners, organisaties en bedrijven niet in de weg te staan want met alle veranderingen in het sociaal domein moeten we zorgen dat nieuwe initiatieven niet doodlopen op oude hokjes en oude regelgeving. In dat verband refereren we aan de Soesterburenmarkt, soortgelijke initiatieven waar nieuwe combinaties tussen partijen in de samenleving vorm krijgen, zullen de komende jaren vaker voor gaan komen. En dat lijkt ons alleen maar goed.
Natuurlijk beseft GroenLinks dat het gemakkelijk is tegen een begroting te stemmen. Ook voor ons staat het als een huis dat een sluitende begroting verplicht is.
Uiteraard hebben wij een alternatief waardoor ook een sluitende begroting gehaald kan worden maar waardoor minder hoeft te worden bezuinigd op het kwetsbare sociaal domein en cultuur.
Allereerst bereik je dat door te begroten zonder 600.000 buffer WMO, uit de praktijk blijkt immers dat deze buffer niet nodig is.
De 300.000 groenonderhoud bezuiniging ontkomen wij ook niet aan.
De extra tijdelijke personele inzet sociaal domein komt uit de bufferreserve, die is ingesteld voor de “zachte landing” in het sociaal domein, laten we hem dan ook hiertoe gebruiken.
Van de toevoegingen accommodatiebeleid en reserve onderhoud gebouwen kan ook nog wel wat af gezien het voorgestelde beleid om alle accommodaties af te stoten.