Dit jaar reikt GroenLinks Soest-Soesterberg de 26e GoudenOliebol uit. Voor de Soesters die de bol niet kennen: De GoudenOliebol is een prijs die wordt uitgereikt aan ‘’ongewone’, gewone Soesters die zich belangeloos inzetten voor hun medemens of dier. Ook dit jaar zal de prijs worden uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van GroenLinks op 14 januari van 15.30 tot 17.30 uur in Artishock. Linda Voortman, lid van de tweede kamer zal de prijs komen uitreiken. De fractie van GroenLinks is trots dat ze ook dit jaar maar liefst acht geweldige kandidaten heeft gevonden voor de GoudenOliebol. Uiteraard kunt u weer stemmen op uw favoriet, en zo bepalen wie dit jaar de prijs wint. U kunt vanaf dit moment uw stem uitbrengen, en de stemming sluit op donderdag 5 januari. Stemmen kunt u via de e-mail op: falcm@soest.nl, of via telefoonnummer: 035-6234790 (aub voicemail inspreken) Dit jaar kunt u ook uw stem uitbrengen via twitter door een direct message te zenden aan @monicafalck. Onderstaand stellen de kandidaten zich aan u voor.

Het taalmaatjes project van Stichting Vluchtelingenwerk.

Sinds 2009 voert Vluchtelingenwerk Midden-Nederland, locatie Soest het project Taalcoaches uit.

Onze vrijwilligers (plm. 35) helpen mensen die nieuw in Nederland zijn komen wonen door met hen de Nederlandse taal in de praktijk te oefenen. Deze zgn. inburgeraars hebben dit steuntje in de rug hard nodig om het verplichte inburgeringexamen te halen. De ervaring heeft geleerd dat de meeste cursisten door deze extra aandacht veel meer plezier beleven aan het leren van de taal, met als gevolg: een beter resultaat bij het examen. Een koppeling duurt zo ongeveer 6 à 9 maanden, maar vaak wil men geen afscheid nemen van de taalcoach: er is nog zóveel te leren en het is ook zó gezellig!

Chris Schrijver

Op 13 april 1993 heb ik een zwaar auto-ongeluk gehad in Baarn en hier een dwarslaesie aan overgehouden. Ik heb11 maanden gerevalideerd in De Hoogstraat in Utrecht

Omdat ik door de vele gesprekken met mederevalidanten merkte dat er nog al wat aan schortte in de benadering en behandeling van mensen met een handicap heb ik gereageerd op een advertentie in de Soester Courant waarin een bestuurslid voor de Adviesgroep Gehandicapten gevraagd werd. In 1995 ben ik bestuurslid geworden van de Adviesgroep Gehandicapten, later de Stichting Cliëntenraad Chronisch zieken en Gehandicapten (CCG) en sinds 8 jaar ben ik secretaris van de Stichting WMO Raad Soest.

Als vrijwilliger ben ik ook nog in de weer en/of geweest als:

Voorzitter technische commissie tennisclub Ommen.

Bestuurslid geweest van het Provinciale Gehandicapten Platform Utrecht (1998 – 2004)

Bestuurslid Landelijke Stichting Gewoon Sport, een sportproject voor mensen met een lichamelijke handicap, waaruit voortgevloeid:

Voorzitter Stichting Gewoon Sport Soest, op de vrijdagavond

Voorzitter Stichting Gewoon Sport Bunschoten op de zaterdagochtend.

8 jaar coach geweest van het 7e voetbalelftal van SO Soest.

Zalua Tulizeo

Hallo, ik ben Zalua Tulizeo en ik ben 9 jaar.

Toen ik begon met het plan voor een boomhut in de buurt voor alle kinderen, was ik nog maar 7. Ik had een boomhut op mijn kamer, en het leek mij wel leuk om er ook een in de buurt te plaatsen, een hele grote.

Het begon allemaal zo: Ik schreef een brief aan de locoburgemeester, en hij zei dat ik handtekeningen moest gaan ophalen omdat hij zeker wilde zijn dat er geen mensen waren die het geen goed plan vonden. Ik had er heel veel opgehaald!

Ik heb die handtekeningen terug gestuurd naar de locoburgemeester. De locoburgemeester vond het goed en de boomhutactie ging van start. We hebben veel geld opgehaald om de boomhut te laten bouwen. Want we hebben sponsors, die hielpen dus ook mee.

En we hebben ook een kleurplatenactie gehouden met heel veel prijzen. We hebben ook 2 muziekclips op you-tube met de kinderen uit de buurt.

En ook een leuke website. Ga maar eens kijken: www.boomhut-de-wielewaal.nl !

En er was een hoop getreuzel met de gemeente, ze deden er zo lang over. Maar uiteindelijk gaat de boomhut toch komen.

We zijn ook bezig met de voorbereiding van het openingsfeest van de boomhut!Het openingsfeest is op 21 december om 15: 30 uur. Misschien wilt u ook komen!

Ik vind het heel leuk dat ik mee mag doen voor de Gouden Oliebol ( grappige naam )

De Paddenwerkgroep van Soest.

De Paddenwerkgroep Soest (inmiddels onderdeel van IVN) is in 2010 van start gegaan, en werden als knelpunten Insingerstraat en Wieksloterweg vastgesteld. Tijdens de paddentrek (eind februari tot begin april, van circa 18.30 tot 23.00 uur) trekken de padden – soms met tientallen tegelijk – van hun overwinteringplaats naar de vijver waar ze ter wereld zijn gekomen om te paren. De afstand is meestal enkele honderden meters. Wanneer een drukke weg moet worden gekruist vallen er veel slachtoffers. De Paddenwerkgroep (bestaande uit circa 20 vrijwilligers) helpt de padden naar de overkant. In 2010 zijn circa 600 padden overgezet. En passant’ worden ook kikkers en een incidentele salamander geholpen. De paddenwerkgroep is alleen actief in de periode februari-maart-april, ten tijde van de paddentrek. De groep is buiten deze maanden om ook wel benaderd door overheidsinstanties en particulieren met vragen en verzoek om advies. In die zin fungeert de groep ook als ‘kenniscentrum’.

Coördinator in Soest is Tim de Wolf, bereikbaar op tdewolf@ziggo.nl en 035-6026761.

Ton van Galen’s reeënopvang.

Ton van Galen vangt reekalfjes op die zonder moeder in het wild niet kunnen overleven.

Van Galen ontfermt zich al 40 jaar over het wild en doet mee aan wetenschappelijke onderzoeken, onder meer om de ziekte van Lyme door tekenbeten te voorkomen. De 77-jarige Van Galen, die vroeger bij de bospolitie zat en nu nog boswachter is, heeft een tuin die grenst aan het bos. Hier heeft hij zijn reeënopvang. De opvang van de reekalfjes is zeer intensief. ,,In het begin moet je ze acht keer per dag de fles geven. Dus ook ’s nachts je bed uit.

Excursies op Vliegbasis Soesterberg door vrijwilligers van Het Utrechts Landschap

Met de sluiting van de Vliegbasis Soesterberg kwam een einde aan bijna 100 jaar (militaire) luchtvaart op Soesterberg. Maar de landingsbanen, kerosineopslagplaatsen, shelters en hangars blijven als militair erfgoed bewaard.

Als ode aan de plek waar ooit de Nederlandse luchtvaart begon, geven (15) vrijwilligers van Het Utrechts Landschap in de periode maart tot november excursies op de vliegbasis. Bezoekers kunnen zo al fietsend of wandelend de voor de vm. vliegbasis kenmerkende landmarks in het landschap ontdekken en genieten van de prachtige natuur die in dit afgesloten gebied is ontstaan en die nu door Het Utrechts Landschap wordt beheerd.

Iedere twee weken op zaterdag (en voor speciale groepen ook op andere dagen) hebben de vrijwilligers in het afgelopen seizoen een fietsexcursie begeleid, waarbij zij uitgebreid vertelden over de geschiedenis van de basis en het militair erfgoed. Ongeveer één keer per maand gaven de vrijwilligers op zondagochtend ook een natuurexcursie op de basis. Al wandelend door een lang gesloten gebied met een boeiend mozaïek van bos, heide en (schraal) grasland maakten de deelnemers kennis met flora en fauna die deels uniek is voor Nederland. Er hebben al 800 personen aan de excursies op de vliegbasis deelgenomen.

 

Soesterbergs “Vrijwilligerscafé

In de wandelgangen van het project visie voor een toekomstige sociaal culturele voorziening Soesterberg constateerden Mariëlle Bruil van het Dorpbeheerteam, Marius Van Ginkel van de IJsbaanvereniging, Gerrit Klaassen van Laetitia, Paul Klein van AGAVS, Gerard Wirtz van Jongerenmuziekgroep 2XPRESS en Henk Timmerman van V.V. ’t Vliegdorp dat het tijd werd om het initiatief te nemen tot de oprichting van een platform waar vertegenwoordigers van alle sportverenigingen en sociaal culturele instellingen in Soesterberg elkaar regelmatig vrijblijvend konden ontmoeten en konden overleggen over verenigingszaken en zaken van gemeenschappelijk belang.

Dit platform kreeg de naam”. Soesterbergs “Vrijwilligerscafé

Bestuurders en vertegenwoordigers van de sportverenigingen en sociaal-culturele instellingen hebben het “Vrijwilligerscafé” enthousiast verwelkomd en bezoeken massaal de inloopavonden, waarvan er inmiddels een viertal zijn georganiseerd.

Het Soesterbergs “Vrijwilligerscafé” heeft er voor gezorgd dat een Activiteitenkalender is ontwikkeld waarop de sportverenigingen en sociaal-culturele instellingen hun op Soesterberg gerichte activiteiten kunnen vastleggen.

De Activiteitenkalender is te raadplegen via de website van het Dorpbeheerteam.

Cultuurplatform

De vrijwilligersorganisatie, Stichting Cultuurplatform Soest, bestaat inmiddels 10 jaar en telt op dit moment +/- 140 deelnemers.

De Stichting heeft ten doel:

- door middel van samenwerking tussen kunst en culturele organisaties en individuen binnen de Gemeente Soest, de kunst en cultuur op een kwalitatief en attractief hoger plan te brengen;

- vanuit het draagvlak van het Cultuurplatform een goede gesprekspartner te zijn naar het gemeentelijk bestuur, waardoor de kunst en cultuur binnen de gemeente Soest meer aandacht, waardering en steun zal ondervinden:

- in gezamenlijkheid organiseren van die activiteiten die voor de stichting van belang zijn en waardoor de belangstelling van het Soester publiek kan toenemen.

- Het verrichten van alle verdere handelingen die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk zijn.

Op de website: www.cultuurplatformsoest.nl treft men onder het kopje "documentatie" alle informatie sinds de start in 2002 aan.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------