Gouden Oliebol 2016 gaat naar de Vogelopvang

De vrijwilligers van de Vogelopvang zijn de winnaars van de Gouden Oliebol 2016 met 227 stemmen. De Vogelopvang werd genomineerd door oud-winnaar de Dierenambulance Eemland. Beide organisaties maakten van de gelegenheid gebruik aandacht te vragen voor hun wensen voor het komende jaar, geld inzamelen voor respectievelijk uitbreiding van de opvang en een nieuwe dierenambulance.

Er zijn in totaal 1205 stemmen uitgebracht waarvan twee genomineerden meer dan 200 stemmen kregen. De nummer 2 is Rob Goudriaan, genomineerd door Jacques Faase (voor diverse organisaties en evenementen actief in Soest). Marjolein Meijer (landelijk voorzitter GL) noemde Goudriaan ook even speciaal omdat het best wat zegt als een individu bijna net zoveel stemmen krijgt als een organisatie. Ze was onder de indruk en had enkel lovende woorden voor zoveel positieve vrijwilligersinzet vertegenwoordigd in de zaal. En vond het jammer dat er maar 1 de winnaar kon zijn.

 

In een bomvolle potstal van Het Gagelgat werden 11 genomineerden en 11 oud-winnaars geïnterviewd over hun activiteiten en drijfveren. Ook ‘vader’ van de Gouden Oliebol, Jan Visser, was aanwezig. Fractievoorzitter Rosan Coppes besteedde kort aandacht aan de herkomst van de bol:

"In het eerste jaar 1986 was de oliebol bedoeld als ‘politieke troostprijs’, dat is ook te zien aan de genomineerden in die tijd, waaronder bijvoorbeeld ‘de politie die de traditionele kerstboom moet missen’ en ‘de bewoners van Overhees die moeten meebetalen aan de wateroverlast’. Het jaar daarop werd de doelgroep voor de oliebol al ruimer gedefinieerd. Het gaat om personen of groepen die zich inzetten voor een bepaald doel. En de winnaar van dat jaar, Chris Uiterwijk (de Soester natuur- en milieuman) ontlokte aan Jan Visser de uitspraak welke sindsdien het motto van oliebol is gebleven, namelijk: 'Je doet zoveel dingen, je moet wel een oliebol zijn, maar voor ons ben je echt een Gouden Oliebol’ . En inmiddels zijn we dertig jaar verder en bestaat de Gouden Oliebol nog steeds. En inmiddels is het al heel lang vooral een prijs voor vrijwilligers geworden. Er zitten eigenlijk geen actiegroepen of gedupeerde inwoners meer bij de genomineerden. En hoewel het kan zijn dat er eigenlijk geen belangrijke actiegroepen meer zijn in Soest, ga ik er veiligheidshalve maar van uit dat het vooral komt doordat er heel veel bijzondere vrijwilligers die Gouden Oliebolwaardig zijn in onze gemeente. Feit blijft dat Jan Visser een mooie traditie in gang heeft gezet die nog steeds bestaat en ondanks alle andere prijzen die in onze gemeente worden uitgereikt nog steeds een unieke plaats inneemt."

​Voor meer foto's en verslagen: https://www.facebook.com/groenlinkssoest/