Jip Weijers namens GroenLinks genomineerd voor het jeugdlintje

Namens GroenLinks Soest – Soesterberg heeft Monica Falck vrijdag 17 februari Jip Weijers genomineerd voor het Soester jeugdlintje.

Het Soester Jeugdlintje is bedoeld als blijk van waardering en als stimulans voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar die belangeloos bijdragen aan een mooier en beter Soest(erberg). Denk bijvoorbeeld aan jongeren die het afgelopen jaar geruime tijd ouderen, gehandicapten of zieken hebben geholpen. Of kinderen die activiteiten in een wijk of voor een bepaalde doelgroep hebben georganiseerd. En vergeet ook niet kinderen en jongeren die vrijwilligerswerk hebben gedaan bij een culturele vereniging of sportvereniging. Jongeren die een “heldendaad” hebben verricht of een bijzondere prestatie hebben geleverd, kunnen ook in aanmerking komen voor het Soester Jeugdlintje.

En Jip in nou typisch een jongen die zo’n bijzondere prestatie heeft verricht en daarmee Soest nationaal en internationaal op de kaart zet. Jip is 12 jaar en sinds 2012 lid van de Soester tafeltennisvereniging SHOT.  Ondanks een chronische ziekte is hij één van de grootste jonge tafeltennistalenten van Nederland. Jip begon op zijn zevende met het spelen van wedstrijden en klom via de Startersklasse van de afdeling midden pijlsnel op naar de 6e, 5e en 3e klasse.

Maar toen kwam er een kink in de kabel: in het najaar van 2014, toen hij 9 was, werd de Ziekte van Crohn bij hem vastgesteld, een chronische ontstekingsziekte van de darm. Sindsdien is zijn leven ingrijpend veranderd: voortaan moest hij dagelijks drie keer aan de bijvoeding om zijn groeiachterstand in te halen, elke dag medicijnen thuis en elke zes weken naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht voor een infuus, om de ontsteking van de darm onder controle te houden. Een zware belasting als je zo jong bent.

Het weerhield Jip er niet van om door te gaan met wat hij het liefste doet: tafeltennissen. Via de hoogste afdelingsklassen is Jip inmiddels opgeklommen naar het op één na hoogste landelijke niveau, waar hij meestal wint van spelers die soms wel zes jaar ouder zijn dan hij en altijd veel groter. Hij werd in 2015 de jongste clubkampioen in de historie van SHOT en in 2016 werd hij Nederlands Kampioen in zijn leeftijdsklasse in het dubbelspel, samen met een ander groot talent van SHOT, Luuk Houtgast. In het enkelspel werd Jip tweede bij de Nederlandse Kampioenschappen en hij is inmiddels ook opgenomen in de jeugdselectie van het Nederlandse tafeltennisteam, waarmee hij regelmatig traint op Papendal en waarmee hij een bronzen medaille haalde bij de Raiffeisen International Youth Championships, een groot internationaal toernooi in het Oostenrijkse Linz. Ook speelde Jip namens Nederland bij de Euro Mini Champs, de Europese Kampioenschappen voor de jongste tafeltennissers, in Strasbourg (Frankrijk).Maar soms is er ook tegenslag. Eind 2016 verloor hij de finale van het clubkampioenschap van Luuk Houtgast en vorige maand voelde hij zich niet fit genoeg om zijn afdelingstitel te verdedigen. Zijn ziekte dwingt hem gedoseerd te trainen en soms een periode gas terug te nemen. Dat zijn moeilijke momenten, maar Jip zet door. Hij heeft zich inmiddels geplaatst voor de finale van het belangrijkste jeugdtoernooi van Nederland, de NJM Top 12. Ondanks Crohn is Jip er weer bij, voor de derde keer op rij.

Alle inzendingen voor het jeugdlintje worden beoordeeld door een speciale jury. Afhankelijk van het aantal inzendingen reikt Soest maximaal 3 Jeugdlintjes uit. Deze worden uitgereikt tijdens een feestelijke middag en in het bijzijn van familie en vrienden.