Uit publieksonderzoek van de NOS blijkt dat kiezers voor de komende gemeenteraadsverkiezingen het meeste waarde hechten aan de onderwerpen woningaanbod, het bestrijden van bureaucratie en de verbetering van duurzaamheid. Hieronder vindt u de standpunten van GroenLinks Soest – Soesterberg op deze gebieden. GroenLinks maakt Soest en Soesterberg eerlijker, zorgzamer en gezonder!

woningbouw

GroenLinks pleit in Soest en Soesterberg voor een inhaalslag met de bouw van sociale huurwoningen en betaalbare woningen voor senioren, starters en jongeren op vrijkomende locaties. Voor doelgroepen die nu al in de knel komen zoekt GroenLinks steeds naar oplossingen die passen bij het specifieke vraagstuk. Zo wil GroenLinks stimuleren dat vrijkomende woningen in de buurt van voorzieningen en openbaar vervoer worden aangepast voor bewoning door ouderen. Met doorstroomregelingen willen we woningen toegankelijk houden voor starters uit de dorpen zelf. En in overleg met verhuurders zoeken we naar manieren om meer woningen beschikbaar te houden voor jongeren die in Soest en Soesterberg willen blijven wonen. In tegenstelling tot veel andere partijen is GroenLinks er niet van overtuigd dat in Soest en Soesterberg nog veel meer ruimte gemaakt zou moeten worden voor grootschalige nieuwbouw van woningen. Uitgangspunt voor GroenLinks blijft het behoud van de groene omgeving en het groene karakter van de dorpen. Onze gemeente kan geen groeikern zijn, zonder datgene wat de gemeente aantrekkelijk maakt te verliezen.

 

bureaucratie

GroenLinks vindt ideeën van mensen in Soest en Soesterberg belangrijker dan regels en bezuinigingen en menselijk contact belangrijker dan procedures en verantwoordingseisen. De gemeentelijke overheid moet zich dienstbaar opstellen en meer werk maken van transparantie, open communicatie en maximale eigen inbreng van belanghebbenden. GroenLinks wil dat mensen veel eerder kunnen meepraten, meedenken en waar mogelijk meebeslissen over onderwerpen die hen raken. De gemeente zal daarbij actief op zoek moeten gaan naar diegenen voor wie meepraten minder vanzelfsprekend is. Sámen zoeken we naar nieuwe manieren van discussie en samen zoeken we naar oplossingen voor problemen in Soest en Soesterberg. De participatie van sportverenigingen bij de laatste bezuinigingsopdracht, de bescherming van De Soester Engh door betrokkenen en het zelfbeheer bij sociaal-culturele voorziening De Linde in Soesterberg zijn wat ons betreft goede voorbeelden. Instrumenten als co-creatie, het ‘right to challenge’, de publieke beraadkamer en beter gebruik van digitale hulpmiddelen moeten bij zowel beleid als uitvoering meer mogelijkheden bieden dan de traditionele inspraak en formele zienswijzen.

 

duurzaamheid

GroenLinks werkt aan de gezonde, schone en duurzame gemeente van de toekomst. Juist op gemeentelijk niveau kunnen effectief maatregelen genomen worden om onze leefomgeving in Soest en Soesterberg aantrekkelijk te houden met een schoon milieu en schone energie. GroenLinks wil dat het veroorzaken van (industrieel) afval, de uitstoot van belastende stoffen (zoals fijnstof, ammoniak, bestrijdingsmiddelen of overstort van riolen) en geluidsoverlast bij de bron wordt aangepakt, met als uitgangspunt dat de vervuiler betaalt. Milieuregels en –vergunningen in Soest en Soesterberg worden daarop aangescherpt. Om energiegebruik te beperken wordt geïnvesteerd in voorzieningen zoals led-verlichting, isolatie en warmtepompen en worden bespaartips op maat aangeboden. Aan bouwactiviteiten worden de hoogste duurzaamheidseisen gesteld, zowel aan het bouwproces, om overlast te minimaliseren, als aan de gebouwen zelf (gasloos en nul-op-de-meter), zodat de energielasten laag kunnen blijven. Een daadkrachtige investering wordt gedaan in het opwekken van schone en herwinbare energie, onder andere geholpen met een snelle vergunningverlening. GroenLinks vindt het daarnaast belangrijk dat aan alle inwoners van Soest en Soesterberg educatie over natuur, milieu, energie, gezondheid en dierenwelzijn wordt aangeboden door de lokale aanbieders op dat gebied.