De gemeente zou volgens de fractie van GroenLinks toch uiteindelijk de ‘veiligheidsklep’ tegen het eenzijdig financieel belang van projectontwikkelaars en bouwbedrijven moeten zijn, aldus fractievoorzitter Rosan Coppes. In het geval van het bouwplan aan de Weegbreestraat lijkt dat niet het geval te zijn geweest.

Op 30 november jl. behandelde de Soester gemeenteraad het z.g. ‘Synergieplan’; dat is een bestemmingsplan dat in dit geval voorziet in woningbouwactiviteiten op meerdere locaties. In dit geval gaat het om voorgenomen woningbouw aan de Nieuwstraat, de Chalonhof en de Weegbreestraat. Met de eerste twee locaties had de GroenLinksfractie niet zoveel problemen; maar met het bouwplan op de locatie Weegbreestraat (het terrein van de voormalige dansschool Sep) wel. Het gaat hier om een vijf verdiepingen hoog gebouw, waarin 33 appartementen in de middel dure huursector plus een penthouse moeten worden gerealiseerd. Omwonenden zijn het hier volstrekt niet mee eens; men vindt dat nóg een relatief hoog gebouw met de aanzuigende werking op verkeer en parkeerruimte niet past in de al dichtbevolkte wijk Smitsveen.

De GroenLinksfractie is er niet van overtuigd dat er op deze locatie niet een beter en passender plan ontwikkeld had kunnen worden. Wij maken ons ook ongerust over de wijze waarop de gemeente met de belangen van buurtbewoners omgaat. Het lijkt erop alsof het College meer oog heeft voor de belangen van de betrokken projectontwikkelaar en de grondeigenaars dan voor omwonenden. De gemeente is volgens ons toch uiteindelijk de ‘veiligheidsklep’ tegen het eenzijdig financieel belang van projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Hoewel onze fractie dus in principe niet tegen de plannen aan de Nieuwstraat en de Chalonhof was, heeft zij op grond van het voorgaande toch tegen het totale plan gestemd.