Laat ik beginnen met de fysieke omgeving. Onze naam begint immers ook met ‘groen’. Ik begrijp dat de titel ‘groenste partij van Soest’ al geclaimd is. Persoonlijk zou ik deze aan DSN hebben gegund, maar hij is dus al door een ander geclaimd. Goed, dat neemt niet weg dat GroenLinks de enige donkergroene partij is in deze raad.

Met donkergroen bedoel ik dan dat we met Natuur- en milieueducatie de jeugd willen bijbrengen hoe te zorgen voor de toekomst van de groene omgeving en daar niet de helft op willen bezuinigen, zoals in deze begroting is verwerkt.

Met donkergroen bedoel ik ook dat we méér verantwoordelijkheid nemen voor de eigen groene energievoorziening, zodat we niet afhankelijk zijn van een lelijke centrale die ergens vieze lucht staat uit te braken. Nee, die staat niet in Soest nee, maar milieuvervuiling en klimaatverandering stoppen niet bij gemeentegrenzen, als je donkergroen bent houd je daar rekening mee.

 

Ik geloof, voorzitter, dat we het huidige college moeten bedanken dat ze zoveel ambitie overlaat aan een toekomstig donkergroen bestuur. Zo voldoet Soest niet aan de wettelijke taak om een warmtevisie op te stellen, lezen we in deze begroting. Wat zijn de gevolgen daarvan voorzitter? Gaat het Rijk ons nu korten of onder curatele stellen? Maar nog belangrijker: wat zijn de gevolgen voor onze inwoners die verplicht worden van het gebruik van aardgas af te stappen, maar in de steek worden gelaten in het zoeken naar betaalbare alternatieven?

 

Kost dat dan geld, voorzitter? We spreken immers over de begroting, kost donkergroen zijn geld? Ja, vast wel. GroenLinks wil ook geld verschuiven: minder kaalgemaaide grasveldjes en meer coöperatief onderhouden buurttuinen en voedselbossen; minder terreur van bladblazers en maaimachines die de natuurlijke kringloop van het groen vernietigen; minder investeren in duur asfalt en minder bomen kappen. Want wees nou eerlijk: is kaalslag - zoals onlangs aan de Klaarwaterweg, waar werkelijk alle nog vol in het blad staande bomen zijn gekapt - volgens het college een goed voorbeeld van groenrenovatie, zoals in de begroting opgenomen?

 

Er is dan weer wel een taskforce bouwen en wonen, die zich onder meer gaat richten op het vlot trekken van grote woningbouwprojecten. Grote projecten? Betekent dit straks bebouwing van waardevolle natuur? Zoals het Soesterveen, omdat de regeltjes zijn dat dit toevallig binnen de rode contour valt? Of gaat de taskforce, zoals GroenLinks wil, eindelijk werk maken van kansrijke locaties voor woningbouw die nu stagneren door allerlei regeltjes - ik vraag expliciet naar het voormalig TBS-terrein en naar kamer twee in Soesterberg Noord?

En oh ja: er komt budget voor tijdelijke huisvesting van een sociaal culturele voorziening in Soesterberg. Daar wachten we al zo lang op! Drie vragen: Wanneer? Waar? En voor hoe lang is dit budget toereikend?

 

Sluit ik af met de sociale leefomgeving, voorzitter. Onze partijnaam eindigt met ‘links’, juist omdat daar de nadruk op moet liggen. Links betekent voor ons een lokale gemeenschap waarin we naar elkaar omkijken zodat niemand buiten de boot valt. Een kleine anekdote:

Ik sprak vorige maand een zelfstandig ondernemer, die wilde stoppen omdat zijn werk door COVD-19 voor hem niet meer loonde. De reactie vanuit uitkeringsinstantie BBS was ronduit achterdochtig - waarom stopte u niet eerder, maar nu pas, nu u geen TOZO-ondersteuning meer kunt krijgen? Deze ondernemer is dan verplicht om zijn boekhouding van de afgelopen drie jaar op papier in te leveren. Ouderwets op papier voorzitter, vooral niet digitaal, terwijl BBS er zelf tijdens de wachttijd aan de telefoon keer op keer op wijst waar je al hun informatie digitaal kunt vinden …

 

Is dat voor elkaar klaar staan en elkaar verder helpen? Zo moet het volgens GroenLinks niet voorzitter, mensen moeten centraal staan, niet regeltjes. In dat licht willen we het college vragen waar we in deze begroting de versterking van de sociale basis kunnen terug vinden? Zeg maar: de laagdrempelige lokale voorzieningen die we willen uitbreiden en versterken. Op welke wijze is dat verwerkt in deze begroting? En als dat nog steeds de ambitie is, waarom houdt het college dan, ondanks financieel goede vooruitzichten, vast aan bezuinigingen op culturele initiatieven en op zogenaamde kleine subsidies? Initiatieven en subsidietjes die vaak nodig zijn voor sociale cohesie en het er voor elkaar zijn, nu en in de toekomst.