Het college en de coalitie zou spreken van een ravijnjaar in 2026. Dat betekent niet dat we nu moeten gaan oppotten, want mensen hebben nu al hoge gasprijzen, er zijn nu onvoldoende opvangplekken voor migranten en er zijn nu woningen nodig voor jongeren. Het geld is er. Ruim 23 miljoen euro aan reserves, maar deze begroting toont geen plan waarin dit - bij de inwoners opgehaalde - gemeenschapsgeld wordt uitgeven.

Geen plan voor de energietransitie. Geen concreet plan voor het sociaal domein. Een begroting waarin veel “het onderzoek afwachten” staat, waardoor we bijvoorbeeld nog steeds wachten op een plan voor het TBS-terrein. Ook zijn er geen duidelijke plannen over de zogenaamde vogelvlucht van de woningbouw, ondanks de vele tonnen die de raad beschikbaar stelde voor taskforce en versnelling. In de plannen die wel zijn gemaakt zitten er zoveel woningen in het duurdere segment dat vrijwel niemand uit Soest of Soesterberg door kan stromen.

 

Deze begroting biedt ons geen uitzicht op de ontwikkeling van een dorp dat wij willen achterlaten voor de generaties na ons. Hierbij benadrukte Ties de Ruijter dat het misschien ver weg klinkt, maar in 2066 is zijn kind net zo oud als hij nu is. We moeten ons de vraag stellen wat wij willen dat onze kinderen aantreffen tegen die tijd. Bij elk voorstel, elke begrotingspost moet aan de gevolgen zijn gedacht, die het gaat hebben voor de toekomstige generaties. Hoe behouden we de rijke natuur, voor een gunstige omgeving om in op te groeien, voor eigentijdse vormen van democratie, voor de veiligheid van voetgangers en fietsers, voor een klimaataanpak waar de kinderen van onze kinderen nog steeds iets aan hebben?

De begroting moet voor iedereen zijn en dus ook voor de toekomstige generaties. 

 

Zie hier de algemene beschouwing over de begroting 2024 van Ties de Ruijter: 

https://www.youtube.com/live/8eVF6J13npI?si=P8iJtot7ds9hAWjI&t=3588