Tijdens de ronde en het daarna volgend debat op donderdag 30 oktober hebben de coalitiepartijen laten zien dat zij de gelederen gesloten houden. Het algemene gevoel bij de oppositie was dat ze net zo goed thuis hadden kunnen blijven.
De coalitiepartijen stralen al sinds hun aantreden uit dat het enige dat telt de komende jaren, de boekhouding is. Er wordt veel meer bezuinigd dan nodig is met als argument dat het geen bezuinigingen zijn maar ‘noodzakelijke hervormingen’. Ondanks grote woorden over bestuurlijke vernieuwing en ‘burgerparticipatie’ hebben alleen de coalitiepartijen en het college het voor het zeggen. Instellingen en belangenbehartigers krijgen geen stem in hoeveel en waar op bezuinigd wordt maar ook de andere partijen in de raad kunnen roepen wat ze willen, alles wordt doodgegooid met het mantra dat aan de bezuinigingen niet valt te tornen.
Geen enkel argument kon de mening van de coalitie veranderen over de bezuinigingen die het cultuurveld van Soest wordt opgelegd (25% van het totale cultuurbudget). De rechts elitaire houding van met name VVD en D66 is stuitend. Dat men maar een ZZP-er in moet huren voor muziekles is voor gezinnen met modale en lage inkomens natuurlijk niet mogelijk. Zo wordt muziekles iets voor de “upper-class”. Basis voorzieningen als Idea, Balans en de SWOS die in de participatiemaatschappij essentieel zijn worden bij voorbaat vast uitgekleed. Ergelijk is dat de coalitiepartijen net doen alsof er iets mis is bij die instellingen en dat ze daarom een ‘stok achter de deur’ nodig zouden hebben om te veranderen. Dat getuigt van geen enkele kennis van hoe de alledaagse werkelijkheid in elkaar zit.
Bij vragen over bezuinigen op het ambtelijk apparaat (het snijden in eigen vlees) werd aangegeven dat er al bijna geen vlees meer op de botten zit, maar dat we bij bijvoorbeeld Balans inmiddels al botten aan het verwijderen zijn is geen probleem. Schokkend is ook dat het lijkt aslof vooral kinderen en Soesterberg de dupe worden van de bezuinigingen. De muziekschool en daarmee ook een deel van de cultuureducatie weg, peuterspeelzaalwerk, minder theater en bibliotheek en geen huttenbouwdorp meer in Soesterberg. Een nieuw dorpshuis voor Soesterberg lijkt met deze bezuinigingen al helemaal geen haalbare kaart meer. Wederom de zwakkere in de samenleving worden hiermee getroffen en in Soesterberg blijft er zo langzamerhand helemaal niets meer over. Ja natuurlijk het nieuwe Museum waarvan men klaarblijkelijk nog steeds denkt dat tout Nederland daarna gaat fun-shoppen in Soesterberg in plaats van in zijn auto stapt en huiswaarts keert.