• We bouwen bij voorkeur binnen de grenzen van de huidige bebouwing (de rode contour, het kwelgebied in het Soester Hoogveen wordt wat GroenLinks betreft wel uitgesloten van bebouwing). En als er gebouwd wordt voor mensen, dan doen we dat met een minimale ecologische voetafdruk en natuur inclusief, waarbij onze huizen te gast zijn in de natuur*. Zo wordt er ook gezorgd voor ruimte voor groen, vogels, insecten en vleermuizen.

*een voorbeeld van wat we hiermee bedoelen:

Er is veel te doen over in het verleden gemaakte afspraken voor woningbouw op landgoed de Oude Tempel in Soesterberg. Ecologisch specialisten hebben overtuigend aangetoond dat dit ten koste zou gaan van de in de loop der jaren ontstane biodiversiteit. Volgens GroenLinks is het niet meer van deze tijd om een volgroeid bos op te offeren voor woningbouw (en dat alleen maar te compenseren met jonge nieuwe aanplant). Mogelijk biedt het gebied wel inspiratie voor een in Nederland nog unieke woonvorm in het groen. Met woningen op palen, zodat onder begroeiing intact blijft, en zonder verhardingen en autoverkeer, zodat de ondergrond niet inklinkt.

  • Woningen zijn geen handelswaar. Daarom voeren we een zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding in voor nieuwe koopwoningen, zodat de prijs van koopwoningen niet onnodig opgedreven kan worden. En we maken afspraken over een maximale huurstijging voor (nieuwe) huurwoningen in de vrije sector.
  • GroenLinks streeft ernaar dat alle nieuwbouw voor minimaal een kwart bestaat uit sociale huurwoningen en voor maximaal een kwart uit duurdere (koop)woningen.
  • Bij woningbouw in Soest en Soesterberg moet levensloopbestendige huisvesting de norm zijn, behoeften van de diverse groepen oudere inwoners gelden daarbij als uitgangspunt. De gemeente Soest zorgt voor ruimhartige (financiële) ondersteuning voor woningaanpassingen en stimuleert verhuizen naar een passende woning-op-maat.
  • Om de woningnood op korte termijn te verlichten, zorgen we voor tijdelijke woningen, bijvoorbeeld appartementen in leegstaande kantoorgebouwen en verplaatsbare of kleine woningen zoals ‘tiny houses’. Ook het actief meewerken aan het splitsten van grote woningen in meerdere wooneenheden kan de druk op de woningmarkt verlichten. Daarnaast stimuleren we het omvormen van leegstaande bedrijfs- en kantoorpanden tot sociale huurwoningen*.

*een voorbeeld van wat we hiermee bedoelen:

Aan de Nieuweweg in Soest is een kantoorverzamelgebouw verworven door een woningbouwcorporatie, die het ombouwt tot sociale huurwoningen. GroenLinks wil dit soort ontwikkelingen stimuleren, zeker in een tijd waarin thuiswerken steeds gangbaarder wordt. Op het industrieterrein langs de Koningsweg in Soest is een ruim terrein beschikbaar gekomen door het vertrek van een groot bedrijf. GroenLinks trekt samen met andere partijen op om een gedeelte van dit terrein beschikbaar te stellen voor betaalbare woningbouw, zonder verlies van bedrijfsruimte (maar wel in een minder overlast gevende categorie). Nog liever hadden we gezien dat een deel van de gesloopte gebouwen een nieuwe functie had gekregen. Wat betreft leegstaande winkelpanden zijn we terughoudender. We vinden het namelijk van belang om de directe voorzieningen voor wijkbewoners op peil te houden.

  • We leggen de rode loper uit voor alternatieve woonvormen zoals coöperaties, woon-zorgclusters en woongroepen en voor bouwen in eigen beheer.