• Voor GroenLinks gaan lokaal ondernemen, duurzaamheid en rechtvaardigheid hand in hand. In 2019 is Soest verkozen tot MKB-vriendelijkste gemeente in Utrecht (derde van Nederland), in 2021 komen we in de top drie niet meer voor (achtenveertigste in Nederland). GroenLinks wil de gemeente Soest weer hoog in de lijsten van MKB-vriendelijkste gemeenten terug krijgen, zonder aan duurzaamheids- of Fair Trade ambities in te leveren, zodat Soest tevens ‘Global Goals vriendelijkste’ gemeente wordt.
  • We helpen het MKB actief om energie en afval besparende maatregelen door te voeren. Tegelijkertijd zijn we streng als het gaat om naleving van de Wet milieubeheer. Bedrijven die bijdragen aan of ten minste meedoen in circulariteit en energietransitie verdienen de voorkeur. Daarnaast controleert de gemeente of instellingen die worden gesubsidieerd of gecontracteerd zorgen voor goed werkgeverschap en een fatsoenlijk loon.
  • Circulariteit – waarbij kringlopen zich sluiten en afval een grondstof is – wordt een vast criterium bij inkoop, aanbestedingen, gronduitgifte en vergunningen. Binnen de toekomstige Omgevingswet stellen we scherpe eisen aan de milieuprestaties (MPG).
  • Met winkeliersverenigingen en de lokale Horeca maken we duidelijke afspraken over afvalscheiding, duurzame logistiek en maatregelen om energieverspilling (terrasverwarming, open winkelpuien) tegen te gaan.
  • We gaan veel minder afval weggooien, bijvoorbeeld door in te zetten op ‘diftar’ (differentiële tarieven): huishoudens die minder restafval aanbieden, betalen een lagere afvalstoffenheffing. Ook maken we het makkelijker om afval gescheiden in te leveren dan om restafval in te leveren (omgekeerd inzamelen). Voor bewoners van middelhoogbouw moeten passender oplossingen komen om alle afvalstromen te kunnen scheiden.
  • We streven ernaar dat ieder dak groen wordt, vol ligt met zonnepanelen of op een andere manier goed wordt gebruikt. Daarom verplichten we dubbel gebruik van alle daken die van de gemeente zijn of waar de gemeente aan meebetaalt. We verleiden particulieren om hun daken te transformeren door hogere subsidies voor groene daken of zonnepanelen. Voor ontwikkelaars die bouwprojecten willen aangaan in onze gemeente geldt het ‘ja, tenzij’-principe: zij moeten aangeven waarom er géén groene daken of andere klimaat-adaptieve maatregelen mogelijk zijn, in plaats van andersom.