- Voor woningverhuurders en projectontwikkelaars is het zaak nog sneller werk te maken van energiebesparende maatregelen. We maken duidelijke prestatieafspraken met ze: onder andere over isolatie, minimale energie labels, het percentage energie neutrale woningen en woningen met zonnepanelen. De benodigde investeringen mogen door woningbouwcorporaties niet eenzijdig, zonder compensatie, in hogere huren doorberekend worden.
- Om ook individuele huishoudens enthousiast te maken en te helpen om bij de dragen aan het verminderen van de eigen CO2-uitstoot ondersteunt GroenLinks lokale wijkacties in Soest en Soesterberg gericht op besparingen in het energieverbruik en afgestemd op persoonlijke situaties.
- We experimenteren met innovatieve manieren om zonne-energie op te wekken: zonnepanelen op carports, gevels, bushokjes, hekwerken, geluidswanden, lantarenpalen, of geïntegreerd in het wegdek en niet als losstaande zonneweides.
- In buitengebieden krijgt opwekking door wind voorrang boven opwekking met zon. Zo creëren we ‘energietuinen’ waar energieopwekking wordt gecombineerd met rijke natuur die bijdraagt aan een toename van biodiversiteit, zonder de woongebieden te belasten met windmolens.
- De nieuwe aan te leggen Warmtenetten maken gebruik van duurzame en circulaire bronnen (geothermie, aquathermie, lucht- en bodemwarmte of groene stroom*).
*een voorbeeld van wat we hiermee bedoelen:
Het heeft volgens GroenLinks weinig zin om collectieve warmte- en energienetten aan te leggen die gevoed worden met fossiele bronnen, zoals kolencentrales, maar ook kerncentrales of houtgestookte biomassa-installaties. In de zogenaamde Regionale Energie Strategie ligt daarnaast te veel nadruk op alleen wind en zon voor het opwekken van energie. GroenLinks pleit voor het veel voortvarender onderzoeken van en experimenteren met alternatieve technieken. Zoals bijvoorbeeld het gebruiken van de start- en landingsbaan op vliegbasis Soesterberg voor het winnen van warmte.
- Als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie. We streven daarom naar een energie neutrale gemeentelijke organisatie in 2030 en naar maximale CO2-reductie binnen de eigen organisatie. We gebruiken groene stroom en leggen zonnepanelen op al onze daken en op maatschappelijk vastgoed (scholen, sportvoorzieningen etc.). Ook zetten we ons actief in voor verduurzaming in de keten (leveranciers, onderaannemers etc.).