• Al onze groengebieden worden beter (ecologisch) met elkaar verbonden door groene stroken en water. Daarbij wordt ook ingezet op andere manieren om water op te vangen en hittestress te verminderen. Zo vergroten we de biodiversiteit, beschermen we dierenwelzijn en gaan we verdroging tegen. Want met name vogels, vlinders, bijen en andere insecten zijn van groot belang voor onze leefomgeving. Tegelijk benutten we de mogelijkheden van het groen voor kleinschalige recreatie, zoals een ommetje door de buurt. Ook in de polder willen wij recreatie bevorderen, onder meer door het aanleggen van wandel- en fietsroutes.
  • Iedere renovatie of aanpassing in de openbare ruimte levert méér groen, biodiversiteit en klimaatbestendigheid op. Met andere woorden: elke aanpassing moet onze gemeente óók groener maken. Als de gemeente een boom kapt, planten we er twee terug, ook particulieren en bedrijven krijgen waar mogelijk een dergelijke herplantplicht. In woonwijken creëren we meer bosschages (tiny forests) in plaats van kale grasveldjes, want dat is beter voor de biodiversiteit, voor natuurbeleving en voor het tegengaan van verdroging. 
  • We gaan samen met bewoners, verenigingen en bedrijven aan de slag met het zo goed en groen mogelijk inrichten en onderhouden van hun directe omgeving. Ook particulieren worden aangespoord hun eigen terrein en tuin te vergroenen. Onze parken, bermen en andere groene plekken worden nog beter verzorgd en aangelegd volgens de principes van ecologisch beheer met aandacht voor de biodiversiteit.
  • Zwerfafval is lelijk, vervuilend en schadelijk voor dieren. De gemeente gaat samen met bewoners en ondernemers zwerfafval aanpakken. We zorgen er tevens voor dat afval in de natuur wordt opgeruimd.
  • GroenLinks staat voor schone lucht. Daarom vinden wij dat de gemeente Soest het ‘Schone Lucht Akkoord’ tussen Rijk, provincies en een groot aantal gemeenten moet medeondertekenen, net als buurgemeenten Amersfoort en Zeist. Dit houdt ook in dat wij door middel van voorlichting en het onderzoeken van juridische en stimulerende mogelijkheden de overlast van houtstook willen terugdringen.
  • We stimuleren duurzame landbouw. In gebiedsvisies scheppen we voorwaarden voor duurzame landbouw door onder andere het gebruik van landbouwgif en kunstmest te ontmoedigen en alternatieven te stimuleren. Daarnaast maken we regels voor goed bodembeheer om uitdroging te voorkomen. Landbouwbedrijven worden op een eerlijke manier gecompenseerd als ze de omgeving minder intensief gaan belasten. Tegelijkertijd willen we meer mensen de kans geven om producten uit Soest te kunnen kopen, het liefst rechtstreeks van de boer.