- Voor ingrepen in de openbare of bebouwde ruimte die nodig zijn om de energietransitie in Soest en Soesterberg mogelijk te maken kiest GroenLinks voor een gebiedsgerichte aanpak – niet te klein, niet te groot – in samenspraak met bewoners en betrokkenen. Dit biedt kansen voor een integrale aanpak, waarbij meer zaken aangepakt worden dan alleen de energievoorziening, zoals ambities op het vlak van klimaatadaptatie, vergroening en gezondheidsbevordering. Met een tijdige afstemming van planningen, ook van andere organisaties, wordt hinder van werkzaamheden zoveel mogelijk beperkt.
- Inwoners gaan via lokale burgerberaden een centrale rol spelen in de lokale energietransitie. Tegelijkertijd rollen we de rode loper uit voor energiecoöperaties*. Iedere inwoner van de gemeente Soest krijgt de kans om lid te worden van een energiecoöperatie.
*een voorbeeld van wat we hiermee bedoelen:
De energieproductie en –levering zijn nu nog voornamelijk in handen van grote (internationale bedrijven). Ook de Regionale Energie Strategie gaat uit van grootschalige opweklocaties. Op diverse plekken in Nederland zijn initiatieven waarbij bewoners de handen ineenslaan om de energievoorziening kleinschalig en lokaal in de hand te houden. Ook in Soest is een start gemaakt met een eerste coöperatieve vereniging als energieleverancier, waar iedereen lid van kan worden en zo de zeggenschap over de eigen energielevering kan houden. Een ontwikkeling die GroenLinks toejuicht.
- Inwoners met een kleine beurs worden koplopers in energiebesparing. Van energiecoaches krijgen zij gratis advies en hulpmiddelen (tochtstrippen, ledlampen, radiatorfolie etc.). Daarmee profiteren ze ook van verlaagde energielasten.
- Ook mensen zonder eigen dak of grond krijgen de mogelijkheid om in hun directe omgeving te investeren in duurzame energie. De gemeente ondersteunt bewonersinitiatieven, stelt daken, geluidsschermen en grond beschikbaar en start eigen postcoderoosprojecten.
- Bewonerscollectieven worden centrale partners in de warmtetransitie. We faciliteren lokale ‘warmteschappen’. Deze kunnen prima samenwerken met private warmtebedrijven.
- We helpen mensen aan scholing en aan ‘groene banen’ (zoals installateurs van warmtepompen en zonnepanelen, elektrotechnici of fijnslopers).